Köpö Racing Teamin edustajat hakivat kokemuksia ja elämyksiä rallin MM-sarjan Saksan osakilpailusta. Suomen MM-ralli toimi sopivana lämmittelynä ja reilun viikon huilauksen jälkeen suunnattiin kohti asvalttipolkuja. Kenelläkään reissuun lähtijällä ei ollut aiempaa kokemusta kyseisestä kilpailusta, joten edessä oli paljon uutta ja ihmeellistä. Matkaan lähdettiin ralliviikon tiistaina ja takaisin Suomeen palattiin maanantaina, joten reissussa oltiin miltei viikon verran. 

Tiistai 14.8.

Matkaan startattiin Saarijärveltä ennen puoltapäivää ja Jyväskylän kautta suunnattiin kohti Tamperetta. Jämsässä pysähdyttiin tauolle ja Tampere-Pirkkala lentoasemalle saavuttiin iltapäivällä noin klo 15 aikoihin. Auto jätettiin parkkiin ja lähtöselvityksen jälkeen kiirettä ei ollut minnekään. Ryanairin lento Saksaan nousi yläilmoihin klo 17 ja kahden ja puolen tunnin lentomatkan jälkeen Frankfurt-Hahnin kentälle laskeuduttiin Saksan aikaa klo 18.30. Auto oli varattu käyttöömme jo etukäteen ja vuokrauspisteestä lähdettiin liikkeelle uudenkarhealla Taunuksella suuntana viininviljelystä kuuluisa Leiwenin kylä Moselin varrella. Suomen mittakaavassa noin 1600 asukkaan taajamaa ei voisi sanoa kyläksi, mutta Saksassa asiat on hivenen toisin. Aivan lähialueella sijaitsi myös rallin neljä eri erikoiskoetta, joten majapaikkamme oli varsin keskeisellä paikalla. 

Määränpää löytyi kohtuullisen helposti, vaikka varmasti suorempaakin reittiä sinne olisi ollut mahdollisuus päästä. Majapaikkamme emäntä oli meitä jo kadun varrella vastassa, kun saavuimme oikeaan osoitteeseen. Yhteistä kieltä ei oikein ollut, koska iäkkäämpi pariskunta ei puhunut Englantia eikä tiimin edustajien Saksan kielen taito oikein riittänyt muuta kuin sujuvaan kuunteluun. Paikalla pyörähti kuitenkin nuorempi kaveri, joka puhui kouluenglantia, joten saimme asiat selvitettyä. Pikaisen majoittumisen jälkeen suuntasimme saman pääkadun varrella sijaitsevaan ravintolaan iltapalalle. Majapaikkamme sijaitsi kolmikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa ja käytössämme oli kaksi isoa makuuhuonetta ja keittiö, josta löytyi kaikki tarpeellinen varustelu. Olosuhteet olivat suorastaan ylelliset ja hyvillä mielin aloimme nukkumaan matkaväsymyksen painamina. 

Keskiviikko 15.8. 

Ensimmäisenä aamuna nukuimme hivenen pidempään, koska tiesimme, että seuraavina päivinä olisi edessä erittäin aikaisia lähtöjä. Majapaikkamme emäntä oli laittanut meille aamupalan, joten pääsimme tutustumaan myös saksalaiseen aamupalakulttuuriin. Kovin paljon se ei eronnut Suomessa totutusta ja teki kauppansa, joten ihan heti ei tarvinnut lähteä ruokaostoksille. 

Lähdimme etenemään kohti Trierin kaupunkia, jossa sijaitsi kilpailukeskus ja huoltoparkki. Menomatkalla pääsimme ensimmäistä kertaa tällä reissulla nautiskelemaan saksalaisesta moottoritiestä ja reilun 40 km:n matka sujui nopeasti. Service Parkissa oli jo paljon nähtävää, vaikka kaikki kilpailijat eivät vielä olleet saapuneet paikalle. Tehdastallit ja suurimmat tiimit siellä jo kuitenkin olivat ja pääsimme aistimaan läheltä odottavan rallitunnelman. 

Keskiviikkona ei ollut vielä virallista ralliohjelmaa, joten meillä oli runsaasti aikaa tutustua myös Trieriin. Rallin lähtö, maali ja sunnuntaina ajettava EK 17 Circus Maximus sijaitsivat aivan kaupungin keskustassa, historiallisesti arvokkaan, roomalaisajalta peräisin olevan Porta Nigran rakennuksen vierellä. Paikallisella kävelykadulla ei huomannut, että lähipäivinä olisi käynnistymässä MM-tason tapahtuma, joten vähän tuli ikävä Jyväskylän rallitunnelmaa. Vain paikallisen autoliiton ja  järjestäjäorganisaatio ADAC:n rekka markkinoi rallia ja sieltä kävimme ostamassa rallipassit. 

Ruokailun ja ruokaostosten jälkeen lähdimme paluumatkalle Leiweniin. Emme ajaneet nyt Autobahnia pitkin, vaan matkalla tutustuimme rallin ensimmäisenä ajettavaan Ruwertal/Fellin erikoiskokeeseen. Suomen ralliteihin tottuneina kokemus oli todella erilainen! Äkkinäistä hirvitti näillä pätkillä, mutta varmasti kaikkeen tottuu. Välillä tie kulki kapealla asvaltilla vuoren rinnettä edestakaisin ja serpentiineistä kiihdytettiin jälleen uudelle suoralle. Tällä erikoiskokeella oli myös paljon metsäosuutta ja viime vuodesta kuuluisa "Latvalan paikka", jossa myös muut Fordin suomalaiset osuivat samaan kaiteeseen vähemmän tuhoisin seurauksin. Viime vuoteen verrattuna nyt ei ollut sadetta luvassa, joten kuivalla kelillä tuohon paikkaan ei kannattaisi mennä. Valitsimme katsomispaikaksemme todella kireän takapiikin, josta olisi sitten perjantaina helppo jatkaa kohti seuraavaa pätkää. Majapaikkaan päästyämme kävimme vielä syömässä ja aloitimme valmistautumisen seuraavaan päivään.

Torstai 16.8. 

Kukko kiekaisi kello kuusi ja edessä oli ensimmäinen virallinen rallipäivä, sillä heti aamutuimaan oli ohjelmassa Shakedown eli ravistelupätkä. Tällä pätkällä ei voinut voittaa mitään, sillä testierikoiskokeen ajoilla ei ole vaikutusta varsinaisen rallin tuloksiin. Kilpailijoiden, median ja myös yleisön kannalta Shakedown tarjoaa kuitenkin sopivan virittäytymisen varsinaiseen kilpailuun. 

Paluumatkalla poikkesimme jälleen Service Parkissa ja nyt miltei kaikki kilpailijat olivat saapuneet jo paikalle. Kisalaitteita nähtyämme tunnelma alkoi kohota entisestään ja sitä ei ainakaan yhtään vähentänyt se seikka, että myös vanhempaa B-ryhmän kalustoa oli esillä. Aikaisempien Saksan rallien tapaan Historic-luokan kalustoa tultaisiin näkemään seuraavina päivinä osalla erikoiskokeista varsinaisen MM-sarjan osakilpailun jälkeen. Kalustoa oli perinteisistä Escorteista Saabeihin, mutta varmasti kaksi harvinaisinta autoa olivat 70-luvun puolessa välin kisatouhuissa käytössä ollut takavetoinen asvalttihirmu Lancia Stratos ja legendaarinen nelivetoinen Audi Sport Quattro S1 vuodelta 1985, joka siitä hetkestä lähtien tunnettiin ryhmämme keskuudessa tuttavallisemmin nimellä Siipi-Audi...

Perjantai 17.8.

Herätys oli jälleen kello kuusi ja aamutoimien jälkeen pääsimme matkaan kello seitsemän aikoihin. Katsomispaikka oli jo valittu keskiviikkona, joten hirveää kiirettä pätkän varteen ei ollut eikä myöskään ajomatka pätkälle ollut kovin pitkä. Suuntana oli EK 1 Ruwertal/Fell, jossa ensimmäinen auto starttasi kello 10.13. Tsekkifanit olivat jo kansoittaneet takapiikkiristeyksen reunalla olevan kiviaidan etuosan, mutta saimme kuitenkin ihan hyvät istumapaikat vähän kauempaa eturivistä. Väliaikakellotus kertoi Sitikoiden menevän omaa kyytiään, mutta tiesimme suomalaisten ottavan ensimmäisen pätkän vielä hivenen tuntumaa hakien. Yksityistallin vanhemmalla WRC-Focuksella kisaan osallistunut Britannian Guy Wilks pysähtyi kohdallemme vaihtamaan rengasta ja hävisi pätkällä yli kymmenen minuuttia. Suzukin Super 1600:lla ajanut Viron Aigar Pärs teki puolestaan todellisen junnumokan juuttumalla kiinni takapiikin sisäreunaan menettäen yli neljä minuuttia. MM-ralliin osallistujien jälkeen alkoi pätkällä vanhempien Historic-autojen näytösajo. Kyseessä ei ollut varsinainen kilpailu eikä virallista ajanottoa suoritettu, mutta kalusto oli hienoa ja osa kuljettajista ajoi niillä myös ihan kunnollista kilpailuvauhtia. Ehdoton huippuhetki oli se, kun B-ryhmän viisipyttyinen Siipi-Audi painoi takapiikin jälkeen kaasun pohjaan. Legendaariset äänet, jotka jokaisen ralliharrastajan pitäisi edes joskus kuulla oikean pätkän varrella! Samanaikaisesti suoran päässä olivat jo tulossa B-ryhmän takavetoinen Toyota Celica TC Turbo ja nelivetoinen monsteriauto Austin Metro MG 6R4, joten enempää ei voi millään vaatia...

Iltapäiväksi siirryimme Moselin varrella ajetulle EK 6:lle Schönes Moselland. Myös tähän pätkään olimme tutustuneet jo aiemmin ja paikaksi valitsimme Panoraamatien, josta pystyi seuraamaan auton etenemistä yhtäjaksoisesti kuuden kilometrin matkan. Suomen ralleissa tällaiseen ei ole mahdollisuuksia, joten kokemus oli ainakin erilainen. Pätkä oli ajettu jo aamupäivällä kertaalleen, joten mahdolliset ruuhkat vähän arveluttivat etukäteen, mutta sen verran moni rallituristi oli lähtenyt muualle ensimmäisen kierroksen jälkeen, että pääsimme autolla miltei perille saakka. Muutaman sadan metrin kävelyn jälkeen jakkarat löysivät hyvän paikan ja vieressä kioskipalvelut pelasivat saksalaisella täsmällisyydellä... 

Lauantai 18.8.

Lauantaina oli edessä koko rallin pisin kilpailupäivä. Herätys oli kello 5.00 ja kuudelta olimme matkalla kohteena Trierin kaakkoispuolella ajetut erikoiskokeet. Matkaa oli yli 70 kilometriä, mutta osan siitä pääsimme ajamaan konetiellä, joten kilometrit taittuivat kohtuullisen nopeasti. Saksan rallin erikoiskokeiden luonne on tällä lauantain lenkillä täysin erilainen kuin mihin olimme tottuneet perjantaina. Nyt ei ajettu viinitarhojen välissä, vaan tavallisemmilla teillä ja armeija-alueella, jonka karkeat asvalttitiet ovat totutusta poikkeavia.

Aamun avaus suoritettiin EK:lla 7 St. Wendeler Land ja sama pätkä ajettiin myös toiseen kertaan, jolloin vaihdoimme hivenen paikkaa. Ensimmäisellä kerralla katsomispaikkana oli peltoaukeama, jossa autot tulivat 90-risteykseen ja toisella kierroksella ahtauduimme kylän keskustassa olleeseen kiristyvään oikeaan. Näyttävimmästä ajosuorituksesta vastasi toista kilpailuaan Fordin tehdastallin kolmannella autolla ajanut Abu Dhabin sheikki Khalid Al Qassimi. "Kassi-Alma" veti luisussa renkaat savuten miltei koko puoliympyrän muotoisen mutkan ja sai katsojilta raikuvat aplodit suorituksestaan. Kello ei sellaisesta ajotyylistä tykkää, mutta kyllä sheikki osaa viihdyttää kansaa. Sen olimme kyllä huomanneet jo Shakedownissakin, jossa Al Qassimi veti risteyksen pitkäksi, mutta käppärin avulla sai laitteen liikkumaan taas oikeaan suuntaan.    

Iltapäiväksi siirryimme toiseen kertaan ajetulle EK:lle 13 Erzweiler. Normaalisti turisteilla ei ole asiaa näille teille, sillä pätkä sijaitsi armeija-alueella. Nyt paikan valintakin oli ihan katsojaoppaan varassa, mutta kohtuullisesti siinä onnistuimme. Autot tulivat tiukkaan takapiikkiin ja kipusivat hetken aikaa ylämäkeä ennen kuin kääntyivät seuraavaan ysikymppiseen. Lähellä tätä erikoiskoetta ajettiin kuuluisa Panzerplatten EK, joka perinteisesti kerää suurimman yleisömäärän Saksan MM-rallissa. Hirveä ruuhka ei meitä kiinnostanut, joten jo etukäteen olimme päättäneet jättää tuon EK:n tulevaisuuden varalle.  Paluumatkamme reitti ohitti Panzerplatten, mutta sinne saakka emme päässeet, koska poliisi ei päästänyt enää lisää liikennettä siihen suuntaan. Pienen lisälenkin aikana kuulimme myös radiosta, että liikenne oli siellä EK:n loppumisen jälkeen täysin tukossa. Saksan liikenteessähän tulee kaiken aikaa pieniä stoppeja, joita paikalliset kutsuvat Stau-nimellä, mutta olisiko ollut aloittelijoiden tuuria, että sellaiseen ei missään vaiheessa jouduttu. Pieniä hidasteita oli välillä, mutta se nyt on selvää niillä automäärillä...

Sunnuntai 19.8.

Edessä oli viimeinen rallipäivä, joka ajettiin jälleen majapaikkamme lähistöllä sijaitsevalla Moselin viinitarhojen alueella. EK 15 Dhrontal käynnistyi kello 9.18, joten vielä kukon kiekaisun aikaan meidän ei tarvinnut startata. Pätkä sijaitsi parinkymmenen kilometrin ajomatkan päässä ja olimme käyneet tutustumassa erikoiskokeeseen jo aiempana iltana, joten määränpää oli hyvin tiedossa. Pitkin rinnettä autoissaan yöpyneet Tsekkifanit olivat jättäneet katsomispaikaksemme ajattelemamme kivimuurin ylätasanteen vapaaksi, joten kiivettyämme rinteen ylös otimme paikkamme ja aloimme odotella gladiaattorien saapumista. Ralliautojen nousu kohdallemme kesti noin minuutin verran ja kaiken aikaa pystyimme näkemään kuljettajien ajosuorituksen. Tällä kertaa kisalaitteet myös menivät aivan jalkojemme juuresta, joten sen lähemmäksi kunnon rallifiilistä ei ollut mahdollista päästä. Varsinkaan nykyajan aidattujen turvakarsinoiden aikana. 

Viimeisenä päivänä asetelmat olivat jo vakiintuneet, joten kovin moni kuljettaja ei enää ajanut maksimivauhtia. Duval ja Grönholm taistelivat kuitenkin vielä toisesta sijasta ja sen kyllä myös huomasi molempien vauhdista. Katsottuamme koko ensimmäisen kierroksen lähdimme laskeutumaan takaisin autolle ja suuntasimme majapaikkaamme. Sama pätkä ajettaisiin iltapäivällä vielä toiseen kertaan, mutta emme enää katsoneet aiheelliseksi mennä pätkän varteen, vaan aloimme jo valmistautumisen kotimatkalle. 

Itse ralli meni tuloksellisesti niin, kuten olimme suunnilleen ajatelleetkin. Loebille ei kukaan voinut mitään, vaikka Duval johtikin kilpailua ensimmäisen päivän jälkeen. Grönholmin toinen sija katosi ajovirheeseen lehmän tultua näkökenttään ja Duval vaikutti tähän myös omalta osaltaan kovalla painostuksellaan ja ansaitsi toisen sijan. Hirvonen otti viimeisen palkintopallipaikan ja Grönholm joutui tyytymään neljänteen sijaan. Siihenkin piti olla tyytyväinen, sillä Focuksen takaosa sai sen verran pahasti siipeensä.  

Maanantai 20.8.

Aamutuimaan hyvästelimme majapaikkamme isännän ja emännän ja suuntasimme kohti Frankfurt-Hahnin lentokenttää. Vuokra-automme palautuksen jälkeen meillä oli kiire odottamaan, sillä lentojen lähtöselvitykset tahtovat aina kestää. Kiire ei ollut tietysti mihinkään, mutta säälillä ajattelimme niitä henkilöitä, jotka tätä lajia harrastavat suuremmassa mittakaavassa. Ei käy kateeksi tehdaskuskeja, jotka ehtivät vuoden aikana viettää lentokentillä todella monia tunteja ja vuorokausia. Ryanairin kone nousi Saksan ilmatilaan kello 13 jälkeen ja perille Tampereelle saavuttiin Suomen aikaa kello 16.30. 

Matkalla Keski-Suomeen ehdimme vielä kerrata reissun kohokohdat ja niitä riitti niin, että matka ei riittänyt. Todella onnistunut reissu, joka ylitti odotukset. Kelikin suosi, sillä ainoastaan Shakedownin aikana torstaina sateli hivenen vettä. Ehdottomasti tätä rallia voi suositella kaikille lajista kiinnostuneille. Kustannuksetkaan eivät nouse kovin korkeiksi, sillä laskimme, että pakollisten maksujen osuudeksi jäi noin 550 Euroa henkilöä kohden.  Tähän summaan sisältyivät lennot, majoitus, autovuokra, polttoaine ja ruokailut. Kustannukset olisivat olleet vielä pienemmät, jos ryhmäkokomme olisi ollut suurempi. Kovin paljon edullisemmin ei voi tehdä MM-rallireissua ulkomaille...

Klikkaamalla hiiren vasenta painiketta kuvan päällä, saat näkyville suuremman kuvan 


Saksaa yläilmoista


Leiwenin maisemia


Leiwenin maisemia


näkymä majapaikkamme ikkunasta


Leiwenin pääkatu


Trierin keskustaa


Service Park Trierissä


Shakedownin maisemia


Köpöjen edustajat hienoissa maisemissa


neulansilmiä riittävästi


EK 6 Schönes Moselland


EK 6 Schönes Moselland


EK 15 Dhrontal


BP-Ford World Rally Team 


Sebastien Loeb / Daniel Elena
Citröen C4 WRC
yleiskilpailun 1.


Francois Duval / Patrick Pivato
Citröen Xsara WRC
yleiskilpailun 2.


Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen
Ford Focus RS WRC07
yleiskilpailun 3.


Marcus Grönholm / Timo Rautiainen
Ford Focus RS WRC07
yleiskilpailun 4.


Toni Gardemeister / Jakke Honkanen
Citröen Xsara WRC
yleiskilpailun 7.


Eaton Yale´s Ford Motorsport 
Ford Escort RS 1800
vuodelta 1979


HB Audi Team
Audi Sport Quattro S1
vuodelta 1985


HB Audi Team
Audi Sport Quattro S1
vuodelta 1985


HB Audi Team
Audi Sport Quattro S1
vuodelta 1985


Toyota Team Europe
Toyota Celica TC Turbo 
vuodelta 1986


Alitalian väreissä oleva
Lancia Stratos 
vuodelta 1975


Austin Rover W.C.T./Rothmans Racing
Austin Metro MG 6R4
vuodelta 1986


Alitalian väreissä oleva
Lancia Stratos 
vuodelta 1975


Rothmans Opel Rally Team
Opel Manta 400
vuodelta 1983


Elf Philips Renault Sport
Renault 5 Maxi Turbo
vuodelta 1985


Lancia Martini Racing
Lancia Delta HF Integrale
vuodelta 1991

Kotimaan maisemia
Saksan maisemia paluumatkalla


Kotimaan järvinäkymiä 

 © Köpö Racing Team, 2007