Köpö Racing Team

Köpö Racing TeamKöpö Racing Team


Takaisin Kuljettajat -sivulle

Esa Ruotsalainen 

Saarijärven UA (Honda Civic Type R)

www: esaruotsalainen.com

Syntymäaika: 12.3.1987
Siviilisääty: kihloissa
Asuinpaikka: Saarijärvi
Harrastukset: autourheilu, moottorikelkkailu

Ensimmäisen jokkiskisan Esa ajoi  1.11.2002 Vilppulassa, jossa sijoitus oli 12. keskeytyksen jälkeen. Ajopelinä oli Toyota Corolla 1600. Samalla autolla jatkettiin vielä yksi kisa Vilppulan Särkikankaan JM-radalla 16.5.2003, jossa tuloksena oli välierässä keskeytys  kolarointiin kärkipaikalta. Tämän jälkeen alkoi puurtaminen uuden auton kimpussa, joka sekin oli Toyota. Uusi Corolla sai tulikasteensa Vallitien vauhtiajoissa Karstulassa 5.10.2003. Tuloksena oli keskeytys kytkinvikaan A- finaalipaikalta. Revanssi päätettiin ottaa Kemorassa Asfaltti- JM:ssä, jossa ensimmäisestä lähdöstä tuloksena oli kolmas sija. Toisessa lähdössä epäonni alkoi jälleen vaivaamaan ja tuloksena oli keskeytys moottoririkkoon. 

Vuonna 2005 autoksi hankittiin N- ryhmän Opel Astra F GSi 16V ja pääpaino siirtyi rallin puolelle. Kauden aikana ajetut rallit Nuutajärvellä ja Lahdessa menivät autoon tutustuessa ja kokemusta rallikilpailuista keräten. 

Kaudella 2006 ohjelmassa oli kaikki F- Cupin kuusi osakilpailua ja muita yksittäisiä ralleja. Testikilpailuna ajetusta Suonenjoen rallista oli heti tuloksena B- junioreiden voitto ja F- Cupin ensimmäinen osakilpailu Savonlinnassa sujui yhtä onnistuneesti. Kilpailu eteni kaiken aikaa kärkiryhmässä ja pätkä pätkältä myös ajo sujui paremmin. Viimeiselle erikoiskokeelle lähdettäessä sijoitus oli kolmas, vain kahdeksan sekuntia kärkipaikasta. Viimeisen, yli 23 kilometrisen erikoiskokeen rutistus sai aikaan hymyn Köpöläisten kasvoille. Esa otti B-junioreiden koko yleiskilpailun voiton ja näin ollen myös sarjan johtopaikka oli hallussa. Epäonni astui kuvaan seuraavassa kilpailussa Jämsässä, kun auton vetoakseli katkesi ensimmäisellä erikoiskokeella ja edessä oli karvas keskeytys. Talvikauden viimeinen F- Cupin kilpailu ajettiin Joensuussa ja kilpailu sujui jälleen suunnitellulla tavalla. Tuloksena oli B- junioreiden yleiskilpailun toinen sija ja Esa oli talvikauden jälkeen neljännellä sijalla F- Cupin sarjapisteissä.

F- Cupin kesäkausi 2006 alkoi Kankaanpäässä heinäkuun puolessa välin. Aitojen F- ryhmäläisten joukossa N- ryhmäläisellä Astralla saa ajaa talvikelilläkin ihan tosissaan ja kesäkelillä tehonpuute korostui vielä voimakkaammin. Esa oli luokassaan B- junioreiden kolmas. Seuraavaksi oli edessä Pohjanmaan valloitus, mutta jo ensimmäisten erikoiskokeiden jälkeen huomattiin, että Laihian nopeilla teillä ei ole asiaa voittokamppailuihin. Ero terävimpään kärkeen kasvoi pätkä pätkältä, joten taktiikkana oli vain ottaa mahdollisimman suuri pistesaalis tasaisen varmalla ajolla. Vetoakseli katkesi neljännellä EK:lla ja aikaeroa pätkäpohjaan tuli yli kaksi minuuttia. Huolto sai kuitenkin auton kuntoon ja kahden viimeisen EK:n puristus nosti roimasti sijoitusta. Tuloksena oli  luokan viidenneksi korkein pistesaalis. Viimeinen osakilpailu ajettiin Turussa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Sää oli syksyisen sateinen ja odotettavissa oli todella liukkailla ja hankalilla teillä ajettava kilpailu. Esa ja kakkoskuljettajana toiminut Jukka Ruotsalainen sijoittuivat B- junioreiden yleiskilpailussa kolmanneksi ja omassa luokassaan toiseksi. F- Cupin kokonaispisteissä sijoitus oli toinen ja lopullinen piste-ero mestaruuden vieneeseen Joni-Pekka Rajalaan kutistui kolmeen pisteeseen, joten ykkössija oli todella lähellä. Lopputulokseen voidaan olla todella tyytyväisiä, sillä Esa oli osallistunut ainoastaan kolmeen ralliin ennen F- Cupin ensimmäistä osakilpailua ja näin ollen oman vauhdin riittävyydestä ei ollut tietoa ennen kauden alkua. 

Kaudella 2007 ohjelmassa oli rallin nuorten SM- sarja, johon antoi roimasti lisää mielenkiintoa F-ryhmän autojen salliminen mukaan mestaruuskamppailuun. Tuttu ja turvallinen Opel Astra oli muutettu täysiveriseksi F-ryhmäläiseksi ja tavoitteet olivat korkealla. Aiemmista suunnitelmista poiketen Esa päätti osallistua edellisen kauden tapaan myös F- Cupiin. Näin ollen kaudella 2007 oli ohjelmassa 12 arvosarjan rallia, joten kilpailukokemusta oli tulossa huomattavasti lisää ja luonnollisesti  tarkoituksena oli saavuttaa menestystä molemmissa sarjoissa. 

Kausi 2007 alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun F-Cupin ensimmäisessä osakilpailussa Kauhavalla tuloksena oli A-junioreiden voitto. Tämän jälkeen riittikin sitten vastoinkäymisiä. Matka keskeytyi useassa rallissa tekniikkamurheisiin tai omaan ajovirheeseen eikä loppukauden yksikään kilpailu sujunut toivotulla tavalla. F-Cupin lopullinen sarjasijoitus oli 15.

Vuonna 2008 jatkettiin samalla kalustolla ja ohjelmassa oli viidestä osakilpailusta koostuva nuorten SM-sarja. Helmikuun alussa ajetussa kauden toisessa osakilpailussa Kokkolassa tuloksena oli yleiskilpailun toinen sija. Pistetili karttui myös Kangasniemellä, jossa vauhti oli seitsemänneksi nopeinta ja SM-sarjassa sijoitus talvikauden jälkeen oli yhdeksäs. Kesäkausi käynnistyi vasta syyskuussa Tampereella ja yleiskilpailun neljäs sija oli erinomainen tulos. Sarjasijoitus kohentui kuudenneksi ja mahdollisuudet jopa mitaleille olivat olemassa. Kauden viimeinen osakilpailu ajettiin Naantalissa ja paras vauhti jäi hivenen puuttumaan sijoituksen ollessa 14. Maaliin ajaminen kasvatti pistetiliä yhdellä, mutta tasaisessa sarjassa lopullinen pistemäärä oikeutti sijalle 11.

Kaudella 2009 auton väri vaihtui valkoiseksi, mutta kalusto oli muilta osin sama Opel Astra kuin aiemminkin. Esan pääpaino oli nuottikisoissa ja ohjelmassa oli SM-rallien yhteydessä ajettu F-ryhmäläisten Suomi Cup. Mikkelissä ralli päättyi tekniikan pettämiseen, mutta Joensuun Itärallissa vauhti oli kilpailukykyistä ja tuloksena oli luokan neljänneksi nopein suoritus. Toukokuun alussa Köpö Racing Teamin kilpailualue laajeni Suomenlahden eteläpuolelle, kun Ruotsalaisen veljekset osallistuivat ensimmäistä kertaa ulkomaan kilpailuun. Perinteinen Tallinna Ralli tarjosi kaksipäiväisenä kilpailuna runsaasti nuottikokemusta ja se sujui erittäin onnistuneesti. Paikallinen Bemari-kuski meni omaa vauhtiaan, mutta seitsemän muuta virolaista kuljettajaa joutuivat taipumaan ja tuloksena oli luokan toinen sija. Syyskaudella ohjelmassa oli Hyvinkään SM-ralli ja Saaremaa Ralli Virossa, mutta molemmat kilpailut päättyivät keskeytykseen tekniikan pettäessä.

Kaudella 2010 ja 2011 Esa Ruotsalainen ajoi yksittäisiä ralleja ja jm-luokan kilpailuja.    

Vuonna 2012 ohjelmassa oli Rallin Suomen Juniorimestaruussarja, koska iän puolesta Esalla oli viimeinen mahdollisuus siihen osallistumiseen. Tavoitteena oli SM-mitali se myös toteutui. Kausi käynnistyi helmikuussa Orimattilassa kahdeksannella sijalla ja jatkui Oulussa viidenneksi nopeimmalla suorituksella. Kesäkuussa Urjalassa tulos oli kolmas ja syyskuussa ajetussa Keravan SM-rallissa kaikki meni nappiin ja tuloksena oli voitto. Lokakuussa Lammilla järkevä ajo toi kolmannen sijan ja varmisti hopeamitalin matkaamisen Saarijärvelle.

Kaudella 2013 oli edessä uudet haasteet, sillä kalustoksi oli vaihtunut Honda Civic Type R ja ohjelmassa oli rallin SM-sarja. Suoritukset olivat ilahduttavan tasaisia ja vauhti riitti SM2-luokan kärkitaisteluun. Tuloksena oli viidessä osakilpailussa toiseksi korkeimmat sarjapisteet ja elokuussa ajetussa Turun SM-rallissa tuli vihdoin luokkavoitto. Palkintona toisena vuonna peräkkäin SM-hopeamitali.

Sijoituksia kausilta 2003 - 2013:

parhaat jokamiesluokan tulokset:

- OP JM, Vesanto 20.6.2004, Volvo, nuorten luokan 2.
- JM Kardaanikunkku, 31.7.2004, Datsun, nuorten luokan 9.
- JM Kauhajoki, 15.8.2004, Datsun, nuorten luokan 7.
- Crystone JM, Karstula 10.10.2004, Lada, nuorten luokan 7.

parhaat rallitulokset:
- Nuutajärven Lasi ralli, Nuutajärvi 28.5.2005, Opel Astra, B- junioreiden 14. / luokan 9.
- Salpausselkä- ralli, Lahti 11.6.2005, Opel Astra, B- junioreiden 15. / luokan 4.
- Myllyahon Saha ralli, Alajärvi 20.8.2005, Opel Astra, B- junioreiden 7. / luokan 3.
- OP Suonenjoki ralli, 7.1. 2006, Opel Astra, B- junioreiden 1. / luokan 1.
- Prisma ralli, Savonlinna (F- Cup) 4.2.2006, Opel Astra, B- junioreiden 1. / luokan 1.
- Itäralli, Joensuu (F- Cup) 18.3.2006, Opel Astra, B- junioreiden 2. / luokan 2.
- Uuraisten ralli, 1.7.2006, Opel Astra, B- junioreiden 1. / luokan 1.
- Kankaanpään Seutu-ralli (F- Cup) 22.7.2006, Opel Astra, B- junioreiden 5. / luokan 3.
- Laihia ralli, (F- Cup) 16.9.2006, Opel Astra, B- junioreiden 18. / luokan 5.
- Länsirannikon ralli, Turku (F- Cup) 7.10.2006, Opel Astra, B- junioreiden 3. / luokan 2.
F- Cup 2006 B- junioreiden sarjassa sijoitus 2.
- Kauhavan OP-ralli, (F-Cup) 3.2.2007, Opel Astra, A- junioreiden 1.
- Sokos Hotel Kaarle Ralli, Kokkola, 2.2.2008, Opel Astra, Nuorten SM yleiskilpailun 2.
- Kangasniemi Ralli, 23.2.2008, Opel Astra, Nuorten SM yleiskilpailun 7.
- Autoglym-ralli, Tampere, 6.9.2008, Opel Astra, Nuorten SM yleiskilpailun 4.
Nuorten SM-sarja 2008 lopullinen sarjasijoitus 11.)
- Abloy SM-Itäralli, Joensuu 7.3.2009, Opel Astra, Suomi Cup luokka 6 4.
- Spektri rallispecial, Äänekoski 21.3.2009, Opel Astra, yleiskilpailun 10. / luokan 3.
- Tallinna Ralli, Viro 1.-2.5.2009, Opel Astra, luokka E10 2.
- Nuutajärven Lasi ralli, Nuutajärvi 16.6.2012, Opel Astra, RSJM 3.
- Merikievari SM-ralli, Merikarvia 18.8.2012, Opel Astra, Suomi Cup, luokka SC7 3.
- Talotekniikka SM-ralli, Kerava 15.9.2012, Opel Astra, RSJM 1.
- Lammi Ralli, 6.10.2012, Opel Astra, RSJM 3.
- SM Vaakuna-Ralli, Mikkeli 22.-23.2.2013, Honda Civic Type R, SM2 2.
- SM Itäralli, Joensuu 9.3.2013, Honda Civic Type R, SM2 2.
- SM Pohjanmaa-Ralli, Laihia 15.6.2013, Honda Civic Type R, SM2 2.
- SM O.K. Auto-ralli, Kouvola 13.7.2013, Honda Civic Type R, SM2 2.
- 50 V Juhlaralli, Imatra 17.8.2013, Honda Civic Type R, luokka 2 1.

- SM-ralli Turku, 30.-31.8.2013, Honda Civic Type R, SM2 1.
- SM Castrol-ralli, Tampere 27.-28.9.2013, Honda Civic Type R, SM2 2.

parhaat rallisprint tulokset:
- Keuruun rallisprint, 13.3.2005, Opel Astra, nuorten luokan 4.
- Ranta-Esso Sprint, Saarijärvi 3.7.2005, Opel Astra, junioreiden 20. / luokan 11.
- Juhan Autohuolto Rallisprint, Saarijärvi 1.7.2007, Opel Astra, junioreiden 6. / luokan 2.
- Toivakka rallisprint, 3.2.2008, Opel Astra, yleiskilpailun 18. / luokan 5.

Takaisin Kuljettajat -sivulle

www.koporacing.com

© Copyright Köpö Racing Team Ry